Home > Nieuws > Veranderingen in 2017

Veranderingen in 2017

Maandag 19 December 2016

Een huis kopen is een belangrijke beslissing. Het is daarom goed om op de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen van hypotheekvormen, regelingen en voorwaarden. Voor 2017 gelden er nieuwe regels en we zetten de belangrijkste veranderingen graag voor je op een rij, zodat je goed geïnformeerd bent.

 • Het maximale leenbedrag op basis van waarde van de woning gaat omlaag
  Een nieuwe hypotheek mag maximaal 101 procent van de marktwaarde van de woning bedragen. Voor de bijkomende kosten zoals notariskosten en makelaarskosten mag je dus nog maar één procent extra lenen.
 • Lagere leencapaciteit bij rente onder 2%
  Bij een toetsrente lager dan twee procent kunnen de gemiddelde en hogere inkomens een stuk minder lenen. Dat geldt zowel voor alleenverdieners als samenwoners met twee inkomens.
 • Verruiming schenkingsvrijstelling eigen woning
  Vanaf 1 januari 2017 mag iedereen tussen 18 en 40 jaar een schenking van 100.000 euro vrijgesteld ontvangen voor de eigen woning.
 • Beperking hypotheekrenteaftrek
  Het percentage van de maximale hypotheekrenteaftrek wordt geleidelijk verlaagd van 52 naar 38 procent. Deze beperking treft alleen huiseigenaren die in de hoogste belastingschijf zitten.
 • Aanpassing NHG grens
  In 2017 kan een woning tot maximaal € 245.000 worden gefinancierd met NHG, waar dat in 2016 nog € 231.132 was.
 • Een nieuwe starterslening
  Ook voor de starterslening gaat in 2017 de aflossingseis gelden. De aflossing van de starterslening kan betaald worden uit een zogenaamde combinatielening.

Wil je meer weten over deze veranderingen en welke gevolgen ze hebben voor jouw persoonlijke situatie? Op de website van de Hypotheker staat alles nog eens uitgebreid uitgelegd.

Meer weten over de nieuwbouwwoningen in Dijkstraten?
Bekijk welke type woning het beste bij je past.