Home > Nieuws > Op zoek naar de juiste hypotheek?

Op zoek naar de juiste hypotheek?

Vrijdag 18 Januari 2019

Dit is het verschil tussen een annuïteitenhypotheek en lineaire hypotheek

Op zoek naar de juiste hypotheek? Dan is het vooral belangrijk dat je bepaalt wat je kan betalen per maand. Niet alleen nu, maar ook in de toekomst. Op basis daarvan kun je inschatten of een lineaire of annuïteitenhypotheek geschikt is voor jouw situatie. Beide hypotheekvormen bestaan uit een maandbedrag, dat weer bestaat uit aflossing en rente. Bij een zogenaamde annuïteitenhypotheek betaal je elke maand hetzelfde bedrag. Dat lijkt aantrekkelijker dan een lineaire hypotheek, waarbij je de eerste jaren meer betaalt per maand. Maar is dat ook echt zo? 

Snel of langzaam aflossen?
Het gaat vooral om de vraag of je het belangrijk vindt dat je snel je hypotheek aflost of dat je daar geen haast mee hebt. Bij een annuïteitenhypotheek  betaal je de eerste jaren vooral veel rente en los je pas later in de looptijd meer af.
 
Bij een lineaire hypotheek betaal je elke maand een gelijk deel aan aflossing. Zo los je juist sneller af en daardoor wordt het maandbedrag ook steeds lager. Het bedrag waarover je rente betaalt wordt immers steeds kleiner. Bij een lineaire hypotheek heb je minder ‘kosten’ over de gehele looptijd van 30 jaar dan bij een annuïteitenhypotheek.

Gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek
Het voordeel van een annuïteitenhypotheek is dat je aan het begin vooral rente betaalt en zo kun je maximaal gebruikmaken van de hypotheekrenteaftrek. Je vraagt je misschien af hoe lang je voordeel hebt van de hypotheekrenteaftrek? De overheid heeft bepaald dat de maximale aftrek wordt afgebouwd tot maximaal 37%. Je hebt hier bij beide hypotheeksoorten last van, alleen op verschillende manieren.

Wanneer kies je welke hypotheek?
Heb je de eerste jaren nog niet zo veel geld te besteden? Dan is een annuïteitenhypotheek passender dan een lineaire hypotheek. Zo lang de rente nog laag staat, is een lineaire hypotheek ook zeker betaalbaar als je nog niet aan je top zit qua inkomen.

Heb je een kinderwens? Dan weet je dat een deel van je inkomen binnenkort aan je kinderen besteed gaat worden. In dat geval is het prettig dat je steeds minder betaalt voor je hypotheek. Ook als je in de toekomst een dag minder wilt gaan werken of zelfs helemaal wilt stoppen met werken, is het fijn om na een aantal jaren minder woonlasten te hebben.
 
Bron: De Hypotheker